Inreda i vitt


Att inreda i ljusa färger och framförallt i vitt har länge varit populärt och vi nordbor har en speciell förtjusning i vitt. Kanske är det för att vi vill motverka vårt vintermörker eller så är det helt enkelt för att det är snyggt och gör det enkelt att inreda.

habby-chic

På senare år har det kommit en ny trend inom den ljusa inredningsstilen – Shabby Chic. Som tidigare är det ljust och vitt, men dessutom används gamla rejäla möbler och inredningsdetaljer där vi kan se spår av att de använts och den historia de bär på. För dig som är händig är det här en stil som är både billig och enkel att inreda i. Det finns många fynd att göra både på loppisar och auktioner till en liten kostnad. Har du inte tid eller kunskap att göra det själv så finns det inredningsbutiker som specialiserat sig på shabby chic, där du kan få både personliga lösningar och leverans hem till din dörr. Shabby Chic har blivit populärt över hela världen, då intresset för att återanvända och renovera är en naturlig del av att försöka få ett mer ekologiskt samhälle. I grunden är stilen densamma men det finns variationer av detta lätt nostalgiska sätt att inreda:

  • Engelsk lantlig Här är det lite mer romantiskt, men fortfarande genuint lantligt, ofta med rosor
  • Amerikansk Shabby Här drar vi mer åt det eleganta där även marina inslag kan förekomma
  • Den nordiska stilen. Här hämtas mycket inspiration från allmoge men även empir, rokoko och gustavianskt. De genomgående färgerna är ljusa och framförallt vita.

Det som är mest utmärkande är att vitt används i olika nyanser på allt från möbler och inredning till väggar, golv och tak, även om andra ljusa kulörer ibland förekommer. Ofta målas de gamla möblerna i en mörk grundfärg som sen målas över med vitt. Med ett sandpapper slipas sedan färgen ner tills man uppnår den patina som önskas. Det finns även nytillverkade möbler som behandlats på samma sätt, eftersom det är utseendet och inte främst åldern som eftersträvas.