Dags för vårstädning

spring-cleaning-städa-städning

Våren är här. Solen och värmen är tillbaka och vi kan äntligen hänga av oss vinterkläderna och börja njuta av att sommaren kommer.

Men våren innebär också att det finns en del saker att göra, till exempel att städa och göra fint både inne i  hemmet och ute på balkongen eller på tomten. Är du en av dem som fullkomligt älskar att vårstäda – eller tillhör du oss andra 90 procent som kanske inte tycker att städa är bland det bästa livet kan erbjuda?

Ta hjälp av ett proffs

Vare sig du bor i Stockholm, Malmö  eller någon annan ort finns det kunniga människor som kan hjälpa dig med städning. Under tiden kan du och familjen koppla av i solen eller göra den där utflykten ni länge längtat efter.

Om du ändå vill städa själv

Så här vårstädar du ditt hus på en halv dag. Jo, det är faktiskt möjligt – det enda som krävs är planering och rätt utrustning. Grundutrustning är microtrasor till rengöringen och bomullstrasor för att putsa blankt.

  1. Mattor. Börja med att ta ut och skaka mattorna och låt dem hänga.
  2. Ugnen. Spraya med ugnsrengöring. Bra att ta tidigt, då den kan behöva stå en stund.
  3. Fläkten. Ta den samtidigt som ugnen, men torka av ganska snart.
  4. Badrummet. Medan ugnsrengöringen verkar sprayar du avkalkningsmedel i duschen och på väggarna. låt det sitta medan du rengör resten av badrummet. När övriga badrummet är klart, skölj och torka dusch och väggar.
  5. Gå tillbaka till ugnen. Skölj med vatten och torka av.
  6. Skåpdörrar, bänkar och hyllor. Torka uppifrån och ner och putsa efter med bomullstrasan.
  7. Fönster. Fönsterputs, T-röd eller spolarvätska? Det fungerar, men proffsen använder diskmedel.
  8. Dörrar och dörrkarmar. Trasa och efterputs.
  9. Golv. Dammsug först, skura och eftertorka. Hoppa inte över att svabba golven, om du vill gena stryk hellre dammsugningen.

Klart. Om du bara har plockat undan innan så hinner du med det här på en halv dag.